Предавање геополитичког аналитичара Предрага Рајића на тему „Обриси Бајденове спољне политике“ на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање геополитичког аналитичара Предрага Рајића на тему „Обриси Бајденове спољне политике“ можете погледати  (1. 3. 2021) на нашем Јутјуб каналу.

Џозеф Робинет Бајден, четрдесет и шести председник америчких држава, рођен је 20. новембра 1942. године у Скрентону у Пенсилванији, у радничкој породици средње класе, која је знала да склизне у тзв. средње доњу класу. Студирао је на Универзитету у Делаверу, а на Универзитету Сиракуза завршио је права. Политиком је почео да се бави релативно рано, у својим двадесетим, када постаје члан Демократске странке. Априла 2019. објавио је своју кандидатуру на америчким председничким изборима 2020. године, а 11. августа ове године објавио да је америчка сенаторка Камала Харис из Калифорније његов кандидат за потпредседника.

Током постављања циљева америчке спољне политике у Стејт департменту, Бајден је изјавио да је потребно поново успоставити америчко лидерство и да је дипломатија поново у средишту спољне политике САД.

Наиме, актуелни председник има став да Американци треба да интервенишу у почетку, пре него што уопште и дође до насиља, што се види у сукобима у Исламској Држави, али и на мањим жариштима. Посматрајући на моћ ове земље као на божју вољу и дар, Бајден сматра да је њихова дужност да помогну ономе коме је потребно. Помажући слабијима, ова светска сила залаже се и за сопствену безбедност.