Предавање Горана Шарића „Хенри Кисинџер – лик и делоˮ на Jутјуб каналу КЦНС

Предавање католичког теолога Горана Шарића на тему „Хенри Кисинџер – лик и делоˮ (8. 12. 2023) можете погледати на Jутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

Децембарску трибину Горан Шарић посвећује Хенрију Кисинџеру истичући да би његова политичка каријера била занимљива за анализу српским политичарима који имају афинитете ка спољној политици.

Хенри Кисинџер рођен је у баварском граду Фурту, син јеврејских родитеља, домаћице и учитеља. Због погрома и протеривања Јевреја из Хитлерове Немачке, 1938. године бежи са родитељима у Њујорк (САД). Године 1943. добија америчко држављанство и одмах потом бива мобилисан. После Другог светског рата, остаје у Немачкој где ради у америчкој зони као контраобавештајац. Године 1947. враћа се у САД где наставља школовање на Универзитету Харвард на ком 1954. брани докторску дисертацију.

Шарић Кисинџерово дело дели на три фазе:

  1. Теоретичар и критичар спољне политике (1957–1968)
  2. Креатор спољне политике (1969–1976)
  3. Творац јавног мњења (1977–2023)

Нама су посебно интересантна његова размишљања о Балкану. За Босну је говорио: „Терамо Србе да се врате у митску Босну која никад није постојала. Босна је вештачка творевина створена као део Југославије и коју су САД глупо признале. Срби су се шесто година борили да не буду под влашћу муслимана и сада Америка одустаје од принципа самоодређења и бомбардује Србе…“ Сматрао је да је Србија кључна за равнотежу на Балкану и истакао да се Србија борила у два светска рата на истој страни као САД и супротставила се Стаљину на врхунцу његове моћи.

Напослетку, Шарић закључује да је Кисинџер био човек бриљантног ума, један од најпознатијих америчких али и светских дипломата двадесетог века и један од најважнијих спољнополитичких интелектуалаца у САД.