Предавање Горана Шарића „Православље и еволуцијаˮ на Jутјуб каналу КЦНС

Предавање католичког теолога Горана Шарића на тему „Православље и еволуцијаˮ (6. 10. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

На почетку овомесечне трибине Горан Шарић првенствено је поздравио директора Културног центра Новог Сада као и одлуку да се на „Трибини младих“ говори о темама које се не могу чути у мејнстрим медијима – о теологији, биологији, историји и о другим бројним темама које су гледаоцима Јутрјуб канала КЦНС добро познате.

Шта је наука? Шта је еволуција? Какав став према еволуцији имају католици и протестанти, као и какав став према еволуцији треба да задрже православни хришћани – битна су питања на која је аутор одговорио. Шарић истиче да је еволуција једина која је од теорије постала етички, верски и религијски систем али и више од тога – она прожима економију, социологију, психологију, чак и теологију. „Теорија еволуције као радна теорија, радни модел науке – да, али као парадигматски поглед на свет, као религија и апсолутна истина – не“ – истиче Шарић.

Напослетку, Шарић закључује да уместо да нападају теорију еволуцију као протестанти, или да је са страхом усвајају као католици, православни хришћани треба да прихвате еволуцију као радну теорију, радни модел и као нешто најбоље што наука тренутно има. Наука је предивна, очаравајућа и корисна али није стопостотна истина. Свето писмо, Света тајна, Света литургија и Јеванђеље Исуса Христа су дати од Бога и једино су оне стопостотне апсолутне истине, закључује Шарић.