Предавање Горана Шарића „Рат за Свету земљуˮ на Jутјуб каналу КЦНС

Предавање католичког теолога Горана Шарића на тему „Рат за Свету земљуˮ (16. 10. 2023) можете погледати на нашем Jутјуб каналу.

Шарић истиче да је све донедавно постојала нада да предавање на ову тему неће бити одржано, то јест да неће доћи до новог погоршања односа на Блиском истоку, апелујући на све људе да не заузимају стране, већ да своје молитве и позитивне мисли усмере на добробит људи који се налазе на том подручју – и Палестинце, и Израелце, и стране држављане.

Седмог октобра ујутро, изненада, без икакве најаве, Хамас је извео велики напад на Израел. Најпре је симултано испаљен велики број ракета из појаса Газе. Погођени су како војни циљеви, тако и многобројни стамбени објекти. Потом је уследило пробијање обода параглајдерима, поновни напад на војне циљеве, али и неслућени злочини над невиним израелским цивилима. Заробљен је велики број Израелаца и страних држављана, а међу заробљеницима су и високи официри израелске војске.

Наводећи да је и сам много времена провео у Палестини и у Израелу, те да има пријатеље „с обе стране нишана“, Шарић подвлачи и емотивну ноту овог предавања, још једном апелујући да није упутно заузимати стране у овој ситуацији када гине велики број недужних цивила.