Предавање историчара др Бориса Стојковског на тему „Шта се (стварно) налази у ватиканским архивима?” на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара др Бориса Стојковског на тему „Шта се (стварно) налази у ватиканским архивима?” (17. 10. 2024) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Тема данашњег предавања Бориса Стојковског односи се на истраживање у ватиканском архиву у ком је и сам аутор учествовао. Истраживање се догодило захваљујући пројекту који се бави проучавањем историје бачких Буњеваца и подржано је од стране буњевачког едукативно-информативног центра „Амброзије Шарчевић“, и председнице националног савета др Сузане Кујунџић Остојић. Аутор се овде бави методолошким питањима, где у кратким цртама објашњава који су то ватикански архиви, шта се у њима налази, али и шта значи истраживати у једном тако великом архиву, и шта је за то неопходно. Говорећи о историји архива у Ватикану, кретањима Буњеваца, Стојковски анализира и начин на који су се та дешавања рефлектовала на историју Срба, Србије, али и простора данашње Војводине.