Предавање историчара др Бориса Стојковског на тему „Три века храма Светог Вазнесења Господњег у Суботици” на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара др Бориса Стојковског на тему „Три века храма Светог Вазнесења Господњег у Суботици” (13. 2. 2024) можете погледати на Јутјуб каналу КЦНС.

На почетку фебруарске трибине др Борис Стојковски указује на годишњицу која је обележена прошле године, а у питању је јубилеј – три века од почетка изградње српског православног храма Вазнесења Господњег у Суботици. Како аутор истиче, микроисторије граде макроисторију па је и ових 300 година прилика да се укаже на период од када постоји ова православна црква у Суботици, да се сагледа живот српског народа на овом простору као и сама историја града Суботице.

Посматрати историју храма Светог Вазнесења Господњег не можемо извадити из контекста историје онога што је данас град Суботица, а који је највероватније у средњем веку био трговиште. У наставку трибине, Стојковски указује на период изградње храма, живот у његовој непосредној околини а затим и Први и Други светски рат, који представља својеврсну Античку трагедију за српску православну цркву. Напослетку, Стојковски закључује да је 2018. године у потпуности завршена обнова храма Светог Вазнесења Господњег која је започета још 2010. године.