Предавање историчара др Горана Васина на тему „Хабзбуршка монархија и Балкан, 4. део: Велика политика 18. века“ на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара др Горана Васина на тему „Хабзбуршка монархија и Балкан, 4. део: Велика политика 18. века“ (9. 10. 2024) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Током осамнаестог века Хабзбуршка монархија је доживела један од најзначајнијих периода своје историје. У то време била је на врхунцу свог економског, војног и политичког утицаја, нарочито у другој половини осамнаестог века када су у питању простори југоистока и централне Европе. Самим тим је и решавање балканског питања почело све више да интересује меродавне кругове Беча, најпре кроз дешавања у војној граници и ратове, али и кроз озбиљније планове о подели интересних сфера на Балкану.

Уједно, то је и време зачетка сарадње Хабзбуршке монархије и Русије у решавању Источног питања, али исто тако и великог сукоба који ће Монархија имати са Пруском. У поменутом периоду Пруска се уздиже и, полако али сигурно, геополитичка карта југоистока и централне Европе с краја осамнаетог века доживљава драматичне промене, што ће, између осталог, омогућити и покретање Првог устанка.