Предавање историчара др Горана Васина на тему „Историја Балкана XVI–XX века: шаховска табла Великих сила, други део” на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара др Горана Васина на тему „Историја Балкана XVI–XX века: шаховска табла Великих сила, други део” (29. 7. 2024) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Политика великих сила према Балкану у првој половини деветнаестог века означила је најпроблематичнији период, када су се решавала велика питања Првог српског устанка, Грчке револуције али и много ширег сукоба – Велике Британије и Русије око утицаја у Османском царству и решевању Источног питања, што је балканским народима донело многе проблеме. Велике силе нису имале ни вољу, ни жељу нити спремност да национално питање балканских народа решавају у складу са начелима која ће постати владајућа у 19. веку: либералним и националним, већ на принципу очувања интегритета Османског царства. То је балканским народима донело један трновит и дуг пут до коначног ослобођења, које ће уследити тек почетком 20. века. У питању је период који је врло динамичан и врло тежак, препун политичких и војних обрта и проблема за балкански народ у целости.