Предавање историчара др Горана Васина на тему „Историја Балкана XVI–XX века: шаховска табла Великих сила, трећи део” на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара др Горана Васина на тему „Историја Балкана XVI–XX века: шаховска табла Великих сила, трећи део” (5. 8. 2024) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Политика великих сила на Балкану у другој половини XIX века у великој мери одредиће политичку судбину балканских народа, можемо рећи до данашњих дана. У укрштању односа великих сила показало се да оне немају вољу ни жељу да дозволе балканским народима да сами решавају своју судбину. Политичка дешавања на Балкану одвијала су се у складу са идејама кнеза Михајла, или касније Николе Пашића, али велике силе су одувек желеле, по сваку цену да сачувају своје интересе. На тај начин уплитале су се у више критичних ситуација током велике источне кризе, Балканских ратова, Великог рата и дешавања после Великог рата. Њихов јак утицај на свим пољима и дешавањима на Балкану, одредио је судбину балканских народа са последицама које су видљиве и до данашњих дана. У том укрштању односа великих сила, управо се и показало колико је трагичан положај Балкана и народа који ту живе, и колико је било немогуће остварити националне, либералне и демократске идеје тих народа.