Предавање историчара др Горана Васина на тему „Успон Пруске у 18. веку“ на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара др Горана Васина на тему „Успон Пруске у 18. веку“ (18. 10. 2024) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Пруска је у редове великих сила ушла убрзо након што је постала краљевство и имала је највећи утицај у 18. и 19. веку. Током 18. века имала је велику улогу у многим међународним процесима за време владавине Фридриха Великог. Током 19. века пруски канцелар Ото фон Бизмарк ујединио је немачке кнежевине у „Малу Немачку”, која је искључила Аустрију и Швајцарску.

Успон Пруске у осамнаестомвеку водио је ка успостављању једне снажне државе која ће врло често одлучивати о судбини централноевропских простора. Самим тим њен утицај се простирао далеко више од тога када су у питању народи југоисточне Европе и Балкана јер је у својим сукобима са Хабзбуршком монархијом Пруска постала све претежнији и значајнији фактор. Њени велики владари, на првом месту Фридрих Велики, донели су модернизацију и милитаризацију пруског друштва и започели процесе који ће се дубоко рефлектовати на дешавања у немачком свету током деветнаестог века.