Предавање историчара др Горана Васина на тему „Велики Бечки рат – Хабзбуршка монархија и Балкан (други део)“ на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара др Горана Васина на тему „Велики Бечки рат – Хабзбуршка монархија и Балкан (други део)“ (10. 9. 2024) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Велики Бечки рат представљао је прекретну тачку историје народа југоисточне и централне Европе. То је био први велики ратни сукоб у новом веку на овим просторима. Он је трајно променио границе централне и југоисточне Европе и довео Хабзбуршку монархију на границе Дунава и Саве. Овај рат потпуно је потиснуо Османску империју са тог простора Европе и Балкана, и тако омогућио Србима и другим народима да током 18. века крену у развој својих самосталних националних програма. Такође, помогао је да ови народи крену путем коначног ослобођења. Потпуно ослобођење у том тренутку, 1699. године још увек није могуће, али је Бечки рат створио предуслове комплетном променом политичке и географске карте тог времена, да се у 19. веку крене у процес ослобођења.