Предавање историчара др Милоша Савина на тему „Банат после пада Угарске под османску власт” на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара др Милоша Савина на тему „Банат после пада Угарске под османску власт” (20. 5. 2024) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Када је реч о Србима у Банату у периоду након османских продирања у Угарску после Мохачке битке, тамошња популација од стране појединих историчара и публициста представљена је као скуп људи без неког нарочитог културног развитка, који су се дизали на буне и устанке из хира и без неке нарочите потребе. Напротив, прича о Банату из тог периода је много комплекснија и везана је за формирање држава на подручју некадашње Угарске, за кнежевину Ердељ, преузимање угарског трона од стране Фердинанда Хабзбуршког и касније Рудолфа.

У периоду до 1720. године Банат није био питома равница какву данас познајемо, већ плодна равница прошарана рекама, долинама и мочварама и барама, без изграђеног система канала који су изграђени тек у осамнаестом веку када ова равница добија свој данашњи облик и потенцијал за производњу хране. Банат као житница је Турцима био интересантан на њиховом путу продирања на север како би, између осталог, прехранили војску.

Банат су насељавали многи народи: Хуни, Авари, Словени. Постоје историјски трагови који говоре у прилог томе да је српско становништво живело у Банату. Изграђени манастири и цркве говоре о једној изузетно развијеној култури у 12. и 13. а нарочито у 14. и 15. веку. У периоду пре Мохачке битке, најзначајнији прилив Срба у Банат десио се за време владавине Матије Корвина, угарског краља који је у те крајеве населио између 120 и 150 хиљада Срба.