Предавање историчара др Милоша Савина на тему „Нови Сад − слободан краљевски град” на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара др Милоша Савина на тему „Нови Сад − слободан краљевски град” (1. 2. 2024) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Преломни историјски тренутак за развој града Новог Сада десио се 1748. године када су његови грађани издејствовали добијање статуса слободног краљевског града. Овај историјски догађај је последица читавог низа политичких, геополитичких, националних и социоекономских односа тог доба.

-Елибертација Новог Сада представља маркантан политичко-историјски феномен за историју Срба, јер показује политичку зрелост српског народа у подножју Петроварадинске тврђаве да напуштањем традиционалних војничких стега створи потентан трговачко-занатски слој, који је пронашао свој интерес да кроз договор са суграђанима, пре свега немачког порекла, издејствује завидан ниво личних, економских и националних права и слобода. Богато грађанско окружење, лишено феудалних стега, било је погодно тле за рађање српских институција и политичке мисли уклопљене у савремени европски тренутак – истиче Савин.

Депутација шаначких грађана, Срба и Немаца, отишла је у Беч, где су на основу хипотеке на имовину добили банкарски кредит. Да би допрли до саме царице, били су принуђени да износ повећају за више од тридесет посто, како би плаћали лобисте и администрацију. Но, труд је уродио плодом. Марија Терезија је 1. фебруара 1748. године издала повељу којом је Петроварадински Шанац уврштен у ред слободних краљевских градова.