Предавање историчара др Милоша Савина на тему „Политичке странке у Угарској” на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара др Милоша Савина на тему „Политичке странке у Угарској” (17. 10. 2024) можете погледати на Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

Циљ предавања је расветљавање политичке ситуације на подручју Угарске круновине у оквиру Хабзбуршке монархије, посебно у периоду од почетка четрдесетих година па до пада Калмана Тисе са власти 1890. године. Предавање анализира странку Адресе и странку Резолуције везано за формирање десног дела левог центра и крајње левице у Угарском сабору и корупционарским аферама које су пратиле период након Аустроугарске нагодбе. Предавач се дотакао и питања српских политичких странака и њиховог односа како према револуционарним догађајима у Угарској 1848. година, тако и о даљем политичком развоју пре свега српских либерала на подручју Војводине и њихове повезаности са мађарским либералима, до момента коначног размимоилажења и политичке елиминације Светозара Милетића.

„У тол елиминацији су такође учествовали представници угарске владе на челу са Калманом Тисом. Додуше, они нису били усамљени у томе. Тада је постојала нека врста консензуса између Беча, Загреба и Београда о Милетићу као превеликој опасности коју треба на неки начин политички искључити“, истиче Савин.