Предавање историчара др Милоша Савина на тему „Радничке и социјалдемократске политичке партије у Угарској и њихов однос према српском питању“ на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара др Милоша Савина на тему „Радничке и социјалдемократске политичке партије у Угарској и њихов однос према српском питању“ (23. 10. 2024) можете погледати на Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

Након Аустроугарске нагодбе десолуцијом дотадашњих феудалних обичаја долази до нагле привредне експанзије угарског дела Двојне монархије. У Мађарску продире огроман страни капитал који изграђује индустријска постројења. Железница се развија на 17 хиљада километара (од дотадашње две стотине). Развијају се бројне пиваре, прехрамбене и фабрике гардеробе, као и други облици индустрије.

С обзиром на то да је Мађарска била дубоко подељено друштво са великим бројем беземљаша и аграрне сиротиње, ова класа се временом претаче у радну. Радничка класа почела је да стреми ка својим политичким идејама. Иако често оптерећена националистичким идејама, временом је изродила и све јаче социјалистичке и радничке политичке организације које се доследно залажу за права радника у Угарској.

У Првом светском рату мађарска Социјалдемократска странка у приличној мери заступала је антиратну, пацифистичку политику, залажући се за сарадњу са другим народима у Угарској и обезбеђивање већих политичких права, чак и права на самоопредељење, али без могућности отцепљења у оквиру будуће угарске државе.