Предавање историчара др Милоша Савина на тему „Светозар Милетић – о решењу српског питања на Балкану” на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара др Милоша Савина на тему „Светозар Милетић – о решењу српског питања на Балкану” (2. 10. 2024) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Предавање говори о политици Светозара Милетића везано за развој српског грађанства у Војводини и залагању за људска грађанска права за реформу система у смислу демократије, за регионализацију у оквиру које би Војводина као једна посебна доминантна српска жупанија наставила да функционише. Дело Светозара Милетића обилује анализама и текстовима које га дефинишу као неку врсту идеолога, а везано за решење српског питања на Балкану. У оквиру тога он пише значајне анализе студије због којих и сноси одређене политичке последице, с обзиром на то да се његови ставови поклапају са некаквом општим српским тежњама тог времена, али су често у супротности са мишљењем влада у Крагујевцу, односно касније у Београду, Будимпешти и Бечу, што ће се на крају завршити и његовим хапшењем и одвођењем у затвор, због лажних оптужби да је покушао да изврши велеиздају скупљајући помоћ за Србе у Босни.