Предавање историчара Милована Балабана „Босна и Херцеговина у Великом рату – став Британије“, 21. децембра на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара Милована Балабана на тему „Босна и Херцеговина у Великом рату – став Британије“ можете погледати у четвртак, 21. децембра, у 20 часова на званичном Јутјуб каналу КЦНС.

На предавању ће бити речи о плановима Британије и о томе на који начин је острвска империја видела статус БиХ после Првог светског рата. Питање БиХ потресало је међународне односе још од Берлинског конгреса 1878, када је мандат да окупира овај простор добила Аустроугарска. Тада је Британија здушно подржала Двојну монархију, чиме је учествовала у стварању услова да оснажена Аустроугарска успостави неку врсту контроле и саме Србије, при чему је и преко контролисане Србије играла улогу бране од уплива Русије на Балкан.

Ово је изазавало у наредних неколико деценија незадовољство на Балкану, пре свега због огорчености српског фактора који је опет био предвиђен за обуздавање од стране острвске империје. Биће занимљиво видети какав став је имала Британија током Великог рата и у којој мери и са којим мотивима га је ревидирала, те како је у контексту целокупног српског питања видела статус БиХ после рата у новој Европи која се стварала.