Предавање историчара Милована Балабана на тему „Црква и народ на Косову и Метохији у XIX веку“ 26. јануара на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара Милована Балабана „Црква и народ на Косову и Метохији у XIX веку“ можете погледати у понедељак, 26. фебруара, у 21 час на званичном Јутјуб каналу КЦНС.

На предавању ће бити речи о страдању и животу цркве и српског народа у XIX веку на просторима Косова и Метохије. Период од 1804, односно од почетка српске борбе за ослобођење под Крађорђем, па до краја века представља период наглог али и планског потирања српског народа са простора Косова и Метохије. Страдање је постајало све неподношљивије, а протеравање све масовније, тако да је ово век када је, нарочито при његовом крају, нарушена етничка доминација Срба на овим просторима, те су Албанци постали демографски преовлађујући фактор. Такође, то је период прогона цркве, баш када је она на просторима централне, ослобођене Србије обнављана. Отуда су Стара Србија и Косово и Метохија били под великим притисцима, а народ на Косову и Метохији под сталним терором. Србима је претио потпуни нестанак, али су Балкански ратови, бар за неколико деценија, зауставили ове процесе.