Предавање историчара Милована Балабана на тему „Црква на Косову и Метохији у време комунизма“ на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара Милована Балабана на тему „Црква на Косову и Метохији у време комунизма“ (29. 1. 2024) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Стање Српске цркве од 1945. до 1990. године на простору Косова и Метохије условљено је неким пређашњим стањима а на овом предавању историчар Милован Балабан покушаће да објасни шта је све довело до лошег стања Цркве на простору наше јужне покрајине које, на жалост траје и данас.

Простор насељавања Албанаца на Косову и Метохији јесте систематичан и траје, не само деценијама, већ вековима, а све у циљу ограничавања српског националног интереса на овом простору. То су у прошлости чиниле Турска, Аустрија и Италија, уз посредну помоћ Велике Британије. Наша геополитичка стварност је била тешка, и тај нуклеус Српске државе који је почео да се ствара од Карађорђа, био је под константним притиском што се дешава до данас.

Српски комунисти сматрали су да треба да се створи федерација са Албанијом и у том контексту сматрано је да све треба опростити Албанцима, па чак и злочина над српским становништвом. Балабан наглашава да је заједничко руководство – албанско и српско – вршило погроме и прогоне над црквом, над њиховим имањем као и над самим монасима. Ти догађаји су мотивисали и оснажили Албанце да наставе у том маниру све до данас. Уочавамо потпуну промену демографске слике од 1945. године па до деведесетих година. Балабан наводи пример да је 1948. године било 500.000 Албанаца на Косову и Метохији а 1991. уочавамо пораст албанског становништва на 1.600.000.

Напослетку, Балабан уочава да све што нам се данас дешава представља један духовни рефлекс прошлости, што положај цркве чини све тежим. Комунистички период Српске цркве свакако је најтежи а данашње невоље у нашој јужној покрајини вуку корене још од тада.