Предавање историчара Милована Балабана на тему „Достојевски у подземљу“ на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара Милована Балабана на тему „Достојевски у подземљу“ (24. 7. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Након неколико предавања посвећених делима Достојевског, Милован Балабан изнова приступа делу једног од најзначајнијих светских писаца. Записи из подземља један је од првих романа које је Достојевски написао након деветогодишњег изгнанства и представља оду антрополошком песимизму, врхунац пишчеве веште анализе комплексности унутрашњих конфликата и људске психе.

На питање „Зашто Достојевски?“, предавач даје прецизан одговор:

-Достојевског треба да читају сви они на које он делује исцелитељски. Са хришћанског аспекта гледано, спасење ће доћи и за оне који не читају Достојевског, али има људи којима је пут до Христа у филозофији Достојевског, израженој како у његовим публицистичким, тако и у књижевним радовима. Достојевски је потребан и данас – он није само савремен, он је пре свега савечан. Достојевски је увек са вечношћу и он је због тога извор не само филозофије, већ и енергије која из те филозофије произилази. Достојевски нам открива нас саме, излажићи нас грубом и истинитом одговору на питање о другом делу наше личности. Отуда он у „Записима из подземља“ и каже да је извео до краја оно што обичан човек не би могао ни допола.

Пратиоци Јутјуб канала КЦНС у будућности могу да очекују наставак предавања о Достојевском.

-У припреми је неколико предавања. Да би се говорило о Достојевском, потребна је опсежна припрема, добра концентрација, психолошка и духовна припрема и пре свега надахнуће да би се о његовом делу казивало у оној пуноћи какву то дело заслужује – истиче Балабан.