Предавање историчара Милована Балабана на тему „Косово и Метохија од Балканских ратова до Другог светског рата“ 27. марта на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара Милована Балабана „Косово и Метохија од Балканских ратова до Другог светског рата“ можете погледати у среду, 27. марта, у 21.00 час на званичном Јутјуб каналу КЦНС.

На предавању ће бити речи о страдању, и уопште, животу цркве и српског народа, те положају Косова и Метохије од Балканских ратова до почетка Другог светског рата. Тада је простор старе Србије враћен у састав Србије, а од 1918. био је у оквиру новоформиране југословенске државе. Нове власти су покушале интеграцију овог простора у државно-правни оквир српске и југословенске државе. Истовремено се покушало кроз аграрну реформу и колонизацију надоместити период вековне неправде када је српско становништво исељавано и насилно исламизирано, те је демографска слика била нарушена у корист албанског фактора, који је насиљем постао доминантан на овим просторима. Колико се успело у овоме говорићемо на предавању.