Предавање историчара Милована Балабана на тему „Смисао и дух комунизма” можете погледати на Jутјуб каналу КЦНС

У оквиру програма Са културом код куће, предавање историчара Милована Балабана на тему „Смисао и дух комунизма” (20.05.2020.) може се погледати на званичном Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

На предавању jе било речи о комунизму као идеологији и погледу на свет који је имао теоретско дефинисање на Западу, а захватио је махом и земље Истока, пре свега Русију, а потом кроз револуционарне покрете током Другог светског рата и Источну Европу, укључујући и Југославију. Такође, било је  речи о доласку на власт ове идеологије у Русији, а потом и о генези јачања комунизма у Европи, те историјским околностима које су омогућиле да овај поглед на свет постане значајан фактор у послератном свету, који се после победе над фашизмом поделио на два, у Хладном рату супротстављена табора, либерализам (демократија) и комунизам.

Поред наведеног, на предавању се говорило и о југословенском примеру на ком је предавач покушао да објасни начин и модел функционисања комунистичког система у животу једне државе, друштва и појединца. Оно што треба истаћи је да је предавач покушао да одговори и на питање колико је комунизам као идеологија пустио корене у народима код којих је завладао (нарочито међу Србима), те колико и данас у функционисању, пре свега нашег друштва, али и појединаца, можемо пронаћи трагове и остатке комунизма који је званично био доминантан и једини поглед на свет пола века у нашем народу.