Предавање историчара Милована Балабана на тему „Василије Костић – пастир у обезбоженом времену?“ на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара Милована Балабана на тему „Василије Костић – пастир у обезбоженом времену?“ (28. 12. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Василије Костић рођен је 27. новембра 1907. године у селу Велики Јовановац код Пирота, од родитеља земљорадника Лазара и Данице, као Тихомир Костић. По завршетку Првог светског рата завршава основну школу у Трњани, а гимназију са малом матуром у Пироту. Богословију је завршио у Сремским Карловцима, а након тога, као питомац манастира Јошаница, уписује Православни богословски факултет Универзитета у Београду. Докторирао је као питомац Светог архијерејског синода на Православном богословском факултету Каподистријског универзитета у Атини 1937. године одбранивши тезу „Проблем спасења по учењу Светог Василија Великог“.

Други светски рат га је затекао у манастиру Жичи где га је епископ браничевски Венијамин 1941. године одликовао звањем протосинђела. Интерниран је од стране Немаца заједно са владиком Николајем. По завршетку рата одлази код својих родитеља на село. 1947. године изабран је за епископа бањалучког. Епископ Василије Костић је на трон бањалучких епископа ступио 19. јула 1949. године, а приликом ступања на дужност епископа ове епархије није слутио да ће и он страдати као што су страдали и његови свети и мученички претходници.