Предавање историчара Милована Балабана на тему „Зли дуси – тоталитарно друштво и велика идеја код јунака Достојевског” на Jутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара Милована Балабана на тему „Зли дуси – тоталитарно друштво и велика идеја код јунака Достојевског” (30. 12. 2021) можете погледати  на нашем Јутјуб каналу.

Према речима Милована Балабана, чини се да је роман Зли дуси дело кроз које се најбоље осликавају визије и веровања Фјодора М. Достојевског. Бременито мултидисциплинарним темама, актуелно и после 150 година, ово дело „као да нам на длану приказује данашње друштво“. Радња изграђена око убиства студента Иванова који је иступио из дружине 1869. године, дакле, заснована на исечку из реалности, у највећој мери потврђује чувену изјаву Достојевског како не постоји ништа фантастичније од стварности. Замишљен као памфлет против либерализма – који, дајући овој проблематици у Русији широк контекст, објашњава Балабан – роман Зли дуси „процењен је и оцењен као бруталан, насилан, песимистичан и без наде“.

Нада ипак постоји, и то она најснажнија, какве нема у другим делима овог аутора, а она је исказана кроз портрет Стефана Трофимовича Верховенског који доживљава онај крајњи преображај у стремљењу ка слободи. За овог јунака Балабан истиче да је најближи нама и да је његов животни пут саобразан нашем, јер иако преко њега у роман „улази амбијент опседнутости“, Стефанова слобода јесте она хришћанска врлина којој би требало тежити, а која долази од велике снаге, напора, одрицања и чињења доброг чак и онима који то нису заслужили. Он је носилац оне велике идеје која ће еволуирати до православне идеје, што је представљено крајем чију дирљивост Балабан потцртава, будући да је реч о финалном преображају „човека зараженог бесима“.