Предавање Милована Балабана на тему „Зли дуси – тоталитарно друштво и велика идеја код јунака Достојевског” 30. децембра на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара Милована Балабана на тему „Зли дуси – тоталитарно друштво и велика идеја код јунака Достојевског” можете погледати 30. децембра у 18 часова на званичном Јутјуб каналу КЦНС.

На предавању ће бити речи о роману Зли дуси Фјодора Михајловича Достојевског. По многима песимистичан, па и набруталнији роман у светској књижевности. И стварно као да су готово сви јунаци а и атмосфера у роману отровани бесовима, што се завршава многобројним убиствима и самоубиствима ликова у овом делу. Но, Достојевски даје и излаз на крају романа у лику Степана Трофимовића Верховенског.

Иако се роман одвија и у политичкој равни, излаз који нуди писац је у есхатолошком, духовном доживљају краја, али и почетка и трајања. Инспирација за роман је у реалном догађају везаном за деловање Нечајева и његове групе (убиство студента Иванова), али објашњавајући политичку, психолошку и духовну позадину превирања у руској империји Достојевски се показао као тумач руског друштва, али и пророк његовог будућег развоја.