Предавање историчара мср Срђана Граовца на тему „Балкан и глобални изазови” на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара мср Срђана Граовца на тему „Балкан и глобални изазови” (28. 12. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

На почетку децембарске трибине Граовац је истакао да су ратни сукоби и политичка превирања на глобалном нивоу јасан  показатељ да је процес урушавања старог, а уздизања новог међународног поретка већ увелико у току и да је очигледно је да се свет мења, oдносно да се успостављају нови и другачији геополитички односи. Tаква ситуација сама по себи изазива потресе на међународном плану, који неминовно имају јачи или слабији одјек у свим деловима света. Посебно се последице тих глобалних превирања осећају на оним геостратешки важним просторима где велике силе имају снажан утицај и већ традиционално одмеравају снаге, попут Балканског полуострва.

Интереси великих сила, као што је случај и данас, вековима су се преламали преко Балкана и један су од кључних узрочника нестабилности и сукоба на овом простору. Данас смо сведоци покушаја земаља политичког Запада да ова глобална превирања искористе како би у потпуности истиснули најпре руски али и кинески утицај у нашем региону. Запад је тренутно у процесу дефинисања и потпуног заокруживања свог геополитичког простора у ком види и Балкан. Србија и Босна и Херцеговина су једине земље региона које нису део НАТО пакта, тако да се налазе под лупом и Запада и Истока.

Напослетку, Граовац наглашава да ситуацију додатно компликованијом чини то што постоји јасан ривалитет, па и различити погледи на геополитичку слику Балкана, између Вашингтона, Берлина, Париза и Лондона, кључних и на нашем простору традиционално присутних западних центара моћи.