Предавање историчара мср Срђана Граовца на тему „СТРАХ ОД ТРЕЋЕГ СВЕТСКОГ РАТА” на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара мср Срђана Граовца на тему „СТРАХ ОД ТРЕЋЕГ СВЕТСКОГ РАТА” (23. 11. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Најновије предавање мср Срђана Граовца тематизује најзначајније догађаје који су заокупили свет у последње две године. Од ескалације рата у Украјини Трећи светски рат и нуклеарна катаклизма постали су питања свих питања. Иако се мислило да ће поменута питања бити скрајнута у тренутку када је рат у Украјини ушао у неку врсту колотечине, актуелна догађања у Израелу довела су до нове спирале насиља која је уздрмала цео Блиски исток и изнова питање Трећег светског рата учинила актуелним.

-Живимо у времену глобалних геополитичких превирања, када се урушава систем који је постојао вековима уназад, а на његовом згаришту се уздиже нови. У том интерегнуму обично долази до бројних превирања и сукоба где све стране покушавају да што боље утврде своје позиције, служећи се свим расположивим средствима. И даље не постоји нека врста споразума светских сила око успостављања новог међународног поретка. Док то питање не буде решено свет ће бити пред константном опасношћу да до Трећег светског рата може доћи – закључује Граовац.