Предавање историчара Огњена Карановића на тему „Пуч у НДХ 1944. године: српско-хрватски односи у Другом светском рату“ на Jутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара Огњена Карановића на тему „Пуч у НДХ 1944. године: српско-хрватски односи у Другом светском рату“  (24. 12. 2021) можете погледати  на нашем Јутјуб каналу.

Последњи круг разговора о српско-хрватским односима у Другом светском рату у оквиру трибинског програма ове календарске године, посвећен је пучу у НДХ. Како Огњен Карановић истиче, сама одредница „пуч“ као и његово одигравање, дубоко су проблематични, будући да је у историографији серија ових догађаја углавном занемарена. Подсећајући на климу у НДХ условљену потезима великих сила, Карановић гледаоце упознаје са завером која је претходила наводом пучу, Павелићевој улози и последицама које су уследиле након дешавања из августа 1944.

Младен Лорковић, високи руководилац у усташком покрету, „виспрен политичар и окрутан усташки терориста“, разумео је да Немачка срља у пропаст и да ће са собом повући НДХ. Због тога је са кружоком истомишљеника пришао Хрватској сељачкој странци са идејом о напуштању Сила Осовине. Масовна хапшења и погубљења учесника завере Вокић-Лорковић уследила су након седнице Владе августа 1944. године, а Карановић наводи да је из писма које је Лорковић упутио Павелићу пре погубљења, јасно да је поглавник био упознат са свим идејама коалиције коју је представио Зигфриду Кашеу.