Предавање историчара Огњена Карановића на тему „СРПСКО-ХРВАТСКИ ОДНОСИ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ 1992. ГОДИНЕ – РЕПУБЛИКА СРПСКА И ХРВАТСКА ЗАЈЕДНИЦА ХЕРЦЕГ-БОСНА” на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара Огњена Карановића на тему „СРПСКО-ХРВАТСКИ ОДНОСИ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ 1992. ГОДИНЕ – РЕПУБЛИКА СРПСКА И ХРВАТСКА ЗАЈЕДНИЦА ХЕРЦЕГ-БОСНА” (27. 8. 2024) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.
Комплетно историјско наслеђе неправде, судара цивилизација и култура на простору Босне и Херцеговине, 1992. године довели су до праве експлозије политичких процеса, која је резултирала грађанским ратом на простору те државе. Рат је потрајао све до 1995. године. Семе тог рата посејано је у 1991. години када је у новембру формирана хрватска заједница Херцег-Босна, као представник хрватских политичких интереса сабраних у тежњама Фрање Туђмана да Босну и Херцеговину искористи као ратни полигон за напоре да своју државу конституише као међународно признату, у којој не би било места за Српску Крајину и српски народ. Алија Изетбеговић, такође је кренуо путем подршке независности Босне и Херцеговине, посматрајући њу као матичну државу за свој муслимански народ.
Једини циљ српског народа и њеног војног и политичког врха, био је да Босна и Херцеговина опстане у оквиру Југославије, као најбољи израз тежњи конститутивног српског народа. У те сврхе почетком 1992. настала је Република Српска, као аутентична српска држава западно од Дрине, која је конституисана мимо било каквог југословенског или наднационалног концепта. Паралелно са тим процесима и Хрвати формирају своју заједницу као територијално политичку јединицу унутар Босне и Херцеговине.  Потпуно негирајући политичке интересе српског конститутивног народа, хрватске и муслиманске политичке вође проглашавају независност Босне и Херцеговине у марту и априлу 1992. године, што доводи до крвавог грађанског рата у ком је формирана и будућа уставна и политичка структура садашње државе Босне и Херцеговине.
9