Предавање историчара Огњена Карановића на тему „Војна неутралност Србије – корак до балканске Швајцарске” на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара Огњена Карановића на тему „Војна неутралност Србије – корак до балканске Швајцарске” (7. 6. 2024) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

На самом почетку предавања Карановић је нагласио да је сам термин војне неутралности у Србији скоријег датума, али да то никако не значи да у модерној историји Србије, дакле од 1804. године па све до данас, српска држава или југословенска (мислећи на ону државу у којој је српски народ егзстирао у протекла два века) није познавала историјске прилике које су њихове политичке елите наводиле да у појединим тренуцима проглашавају политичку или чешће војну неутралност. На предавању је представљен историјат развоја идеје о војној неутралности, од 1830. године до данас.

„Политичка или војна неутралност била је стожерна тачка спољнополитичке оријентације  српског народа или српске и југословенске државе у многим периодима њене модерне историје“, нагласио је Карановић, пружајући анализу која би требало да покаже да позиција војне неутралности за земљу попут Србије, са њеним ограниченим политичким, војним, економским и демографским капацитетима, пружа могућност за остваривање високог степена политичке стабилности, што са друге стране омогућава економски напредак и јачање војних потенцијала како би та спољнополитичка позиција отворила могућност да држава постигне циљ одвраћања потенцијалних опасности за земљу, то јест циљ одвраћања антагонистички расположених држава према Србији да остваре своје интересе на овом простору.

„Са друге стране то је и начин да се привуку државе из региона или велике силе које имају антагонистички став према Србији како би се омогућило привлачење великих сила и тих држава за подршку остварењу националних и политичких интереса српског народа  и саме Србије“, рекао је предавач.

Посебан акценат Карановић је ставио на значај војне неутралности у савременом тренутку у околностима постојања два глобална рата, оног у Украјини и на Блиском истоку, који прете да прерасту у светски рат у пуном капацитету.

„Србија политиком војне неутралности пре свега покушава да очува свој територијални интегритет и суверенитет на целокупној својој територији и да заштити српске националне интересе у региону, а са друге стране и да српски народ и државу Србију заштити од могућности уласка у те глобалне политичке турбуленције и оружане конфликте који из њих следе“, истиче се у предавању.