Предавање католичког теолога Горана Шарића на тему „Поријекло Македонаца“ на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање католичког теолога Горана Шарића на тему „Поријекло Македонаца“ (1. 4. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Овомесечно предавање на тему Поријекло Македонаца, које се налази у склопу серијала О етногенези народа Балкана, Шарић отвара уз захвалност гледaoцима који су му сугерисали да се бави овом темом. Тим поводом, аутор је отишао у Македонију како би на терену и из непосредне близине сагледао све лепоте ове земље. Пред гледаоцима се налазе резултати истраживања које је пропраћено хиљадама корака пређеним по македонском тлу.

Кроз време је појам Македонија имао различита значења – античка Македонија, римска Македонија, византијска провинција Македонија, Стара Србија, османска Македонија, а данас њен званичан назив гласи Северна Македонија. Македонија је земља планина, језера, подводних пећина од којих је најдубља Врело, чија дубина износи чак 240м. Природне лепоте и гастрономска култура незаобилазан су утисак када је реч о овој земљи, ма како је називали.

На подручју данашње Северне Македоније налазе се остаци античке цивилизације и културе. Уз античко наслеђе, српско наслеђе је други важан стуб македонског идентитета. Шарић наводи да су 99% свих задужбина у Македонији изградили или обновили српски средњовековни владари. Познато је око 800 задужбина од којих је до данас сачувано преко 300.

На крају, Шарић указује на јединственост овог народа који је изградио аутентични идентитет док су се велики отимали око њега.