Предавање католичког теолога Горана Шарића на тему „Русија и Северна Кореја – рађање новог војног блока? ˮ на Jутјуб каналу КЦНС

Предавање католичког теолога Горана Шарића на тему „ Русија и Северна Кореја – рађање новог војног блока?ˮ (28. 6. 2024) можете погледати на Jутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

Тема предавања је Путинова посета Северној Кореји, која се десила у време великих тензија између Запада и Русије и која нам указује на то да су односи Запада и Русије на можда најнижем нивоу данас, на много нижем него у претходних двадесетак година.

„Путинов одлазак у Северну Кореју својеврсни је одговор на довлачење оружја у Украјину од стране земаља чланица НАТО пакта. Истовремено, то је можда и почетак стварања једног алтернативног одбамбеног савеза НАТО пакту, јер су све гласнији наративи да и глобални југ, како сада називају Русију, Кину, Иран и припадајуће земље те сфере, ствара неки свој војни савез који би био противтежа НАТО-у“, рекао је Шарић.

Предавање је и овог пута базирано искључиво на западним изворима.

„Сматрам да је у западњачким изворима довољно аргумената за тезе које ћу изнети у оквиру предавања и да не треба користити пристрасне изворе. Према мом мишљењу, на изворима непријатељске стране, кад се одстрани оно што је пропаганда, остаје оно што је добра информација“, наглашава Шарић.

Током предавања дат је и осврт на историју Северне Кореје, на успон те земље, те на дух тог народа који је преживео преко хиљаду година, не дезвољавајући страним војскама да окупирају корејско полуострво.