Предавање Милорада Вукашиновића „Манифест Хартленда: руски мисаони образац“ на Jутјуб каналу КЦНС

Предавање новинара и публицисте Милорада Вукашиновића на тему „Манифест Хартленда: руски мисаони образац“ (24. 5. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Истицањем поднаслова Милорад Вукашиновић наводи како ће се у излагању где приказује неколико мисаоних праваца, фокусирати на период од деведесетих година прошлог века до данас, када је постављено озбиљно питање новог геополитичког идентитета Русије. Развал Совјетског Савеза наметнуо је неколико драматичних светских историјских тема, а једна од њих је питање геополитичког идентитета Русије у 21. веку, о чему су и српски аутори писали интересантне радове. Ово питање захтева одговоре на најмање 3-4 дилеме, нпр. да ли је Русија Европа, Азија или нешто треће, којем свету припада – западном, источном, и једном и другом, или је пак Русија један особен геокултурни идентитет, а као најважније Вукашиновић истиче питање места са ког стижу изазови руској целовитости. Руска геополитика, за разлику од западне, развијала се у специфичним историјским околностима и била је последица огромних потреса у руској друштвеној свести.

Када је реч о питању основа новог идентитета Русије, Вукашиновић истиче како је политика Русије увек била реактивног карактера у односу на континуиране агресије Запада. Ову тему додатно усложњава и то што се донедавно руска геополитичка мисао догађала на маргинама руског интелектуалног и политичког живота. До средине деведесетих година прошлог века постојала је одређена инерција и наивно очекивање да је време конфронтације Русије и Запада завршено, што је мисаони образац који је био ослоњен на одговарајуће интелектуалистичке и политичке концепте. Вукашиновић наводи и касније концепте, истичући како суштина руске самобитности лежи у европском и православном хришћанском али и како се један нови образац појављивао као опозиција позападњачавању Русије. Он као нарочито значајну личност истиче Александра Дугина и појаву књиге „Основи геополитике“, у којој су проницљиво осликани догађаји на постсовјетском простору. Дугин уочава појаву нове Русије на развалинама Совјетског Савеза и као неко ко је „савршено разумео закономерности политичког живота“ бави се Украјином и другим темама које су данас нова реалност.