Предавање Милорада Вукашиновића на тему „Антиглобалистички ресет“ на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање Милорада Вукашиновића на тему „Антиглобалистички ресет“ ( 24. 11. 2020 )  можете погледати на званичном Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

„Антиглобалистички ресет“ представља алузију на књигу Велики ресет коју су објавили челници Светског форума у Давосу алудирајући, из свог угла, на „велики ресет“ светске економије, што ће бити тема њиховог јануарског заседања 2021. године. Вукашиновић наводи да се, према његовом мишљењу, ствари крећу у супротном смеру од глобализацијског ресета и да се у пракси широм света дешава антиглобалистички импулс или заокрет.

Велики економски стручњак и нобеловац Џозеф Штиглиц је 2000. године написао познато дело Глобализација и њене противречности, за које је већ 2001. године добио Нобелову награду. Штиглиц је уочио да су „глобалне полуге“ инструменти глобализације – ММФ, Светска банка и Светска трговинска организација, које су својом политиком и стратегијом продубиле сиромаштво широм света и то не само у земљама у развоју, тзв. земљама трећег света, већ и у најбогатијим светским државама попут САД, односно западноевропским државама. Подстакнут догађајима из 2016. године, када су се догодили Брегзит и победа Доналда Трампа, Штиглиц 2017. године у својој књизи дописује допунски одељак Антиглобализација у Трамповој ери где је темељно описивао карактеристике „новог протекционистичког покрета“ у Америци и на Западу, покушавајући да на темељу својих ранијих истраживања објасни разлог за многе неочекиване појаве тог типа у западном делу хемисфере.

 „Суштинска хипотеза и 2000. и 2017. године је у томе да Штиглиц тврди да се процесима глобализације лоше управља“ рекао је Вукашиновић, додајући да је то разлог изазивања незапамћене друштвене неједнакости.