Предавање Милорада Вукашиновића на тему „Десетогодишњица Арапског пролећа: од буђења до метежа“ на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање Милорада Вукашиновића на тему „Десетогодишњица Арапског пролећа: од буђења до метежа“ (28. 10. 2020) можете погледати на званичном Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

Арапско пролеће је назив за талас демонстрација, протеста и побуна у превасходно арапским земљама, који је почео 17. децембра 2010. године. Први протести у децембру 2010. године започели су у Тунису и Египту почетком 2011. године, затим Либији, Бахреину, Сирији и Јемену, Алжиру, Ираку, Јордану, Мароку и Оману, као и на границама Израела и уз мање протесте у Кувајту, Либану, Мауританији, Саудијској Арабији, Судану и Западној Сахари. Протести су имали облике грађанског протеста са демонстрацијама и маршевима, а власти су често на демонстрације одговарале насиљем, као и провладиним протестима и контрадемонстрацијама.

„Узроке Арапског пролећа, осим очигледних спољних утицаја, свакако треба тражити и у економско-социјалним приликама које карактеришу овај део света. Поред  традиционално високе стопе наталитета, ова друштва без изузетка погађа и висок степен незапослености младих, али и појаве социјалне непроходности и друштвене изолације“, рекао је Вукашиновић, додајући да је  метеж на Блиском истоку подстакао је и појаву нових/старих конфронтација не само у државама региона, него и на ширем простору.