Предавање Милорада Вукашиновића на тему „Постхладноратовски Римланд“ на Jутјуб каналу КЦНС

Предавање Милорада Вукашиновића на тему „Постхладноратовски Римланд“ на Jутјуб каналу КЦНС

Предавање Милорада Вукашиновића на тему „Постхладноратовски Римланд“ (17. 8. 2021) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

На предавању у оквиру циклуса Разговори о геополитици, новинар и публициста Милорад Вукашиновић говорио је о савременим интерпретацијама Римланд концепције, обухватајући период од 1990. године, и завршетка Хладног рата, до данас.

Вукашиновић је указао на чињеницу да је и у том периоду америчка геополитика показала једну врсту континуитета у односу на Римланд концепцију, коју је својевремено уочи Другог светског рата осмислио геополитичар Спајкман, а која је после 1945. године ушла у сва значајнија америчка стратешка документа и која је коначно довела до победе Америке у Хладном рату.

Као најизразитије представнике Римланд концепције после краја Хладног рата Вукашиновић наводи двојицу утицајних америчких писаца, Семјуела Хантингтона и Збигњева Бжежинског, који је на великој шаховској табли указао на важност геополитике Римланда и спровођења ове концепције на тлу Евроазије и после распада Совјетског савеза.

Постхладноратовски Римланд имао је своје манифестације и на постјугословенском простору које се не могу разумети без стратешког односа Америке према Европи, која је из америчке перспективе подељена на римски (католичко-протестанстски) и византијски (православни) део па је по матрици текла и подела југословенског простора. Вукашиновић је указао и на улогу Турске у геополитичкој прекомпозицији постјугословенског простора.

На крају излагања Вукашиновић се посебно осврнуо на актуелна дешавања у Авганистану наводећи да се ту ради о кризи постхладноратовског Римланда и тријумфу руско-кинеске коалиције у овој осетљивој зони где се спајају различити стратешки, геополитички, економски и други интереси.