Предавање Милорада Вукашиновића „Наш Драгош Калајић” на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање новинара и публицисте Милорада Вукашиновића на тему „Наш Драгош Калајић” (6. 9. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Поводом осамнаесте годишњице од смрти сликара, новинара, писца, једног од најзначајнијих српских интелектуалаца друге половине 20. века Драгоша Калајића, за пратиоце Јутјуб канала Културног центра Новог Сада Милорад Вукашиновић приредио је предавање о личности и делу мислиоца који је имао неспоран утицај на нашој друштвеној сцени током неколико деценија. Вукашиновић примећује да је у годинама након Калајићеве преране смрти изостала једна свеобухватна анализа његовог стваралаштва, која је првенствено последица доминантног идеолошког дискурса у већ одавно колонизованој српској култури.

Говорећи о Калајићевим промишљањима и предвиђањима догађаја у новијој историји, те последицама које би могле и које су заиста и уследиле јер смо на концу сведочили тектонским променама на историјској позорници, Вукашиновић је апострофирао Калајићеву збирку есеја „Издана Европа“ (1994), издвојивши, према његовом мишљењу, три најупечатљивија текста: есеј о рушењу румунског председника Чаушескуа који је са супругом Еленом брутално стрељан, есеј под насловом „Алал вера Садаме“ посвећен Садаму Хусеину и разоткривању правих узрока такозване Прве пустињске олује, те есеј посвећен анализи процеса унутар Римокатоличке цркве, што је тема од посебног значаја за наше друштво због евидентне умешаности папске државе у распад СФРЈ.