Предавање Милорада Вукашиновића „Украјински граничник: егзистенцијални сукоб” на Jутјуб каналу КЦНС

Предавање новинара и публицисте Милорада Вукашиновића на тему „Украјински граничник: егзистенцијални сукоб” (5. 4. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

У наставку трибине о украјинском граничнику новинар и публициста Милорад Вукашиновић нагласио је важност сагледавања актуелних драматичних догађаја из угла егзистенцијалног сукоба. Најавивши почетак специјалне војне интервенције у Украјини, Путин је указао на три кључна циља, којима Вукашиновић посвећује нарочиту пажњу. Први је демилитаризација – као разумљив и легитиман чин који за циљ има заштиту руског становништва од напада који трају преко 8 година, затим денацификација – која представља и важно морално питање за све оне који су брзо прешли преко злочина над цивилима у Одеси, а који су живи спаљени и декомунизација – која није само идеја о промени граница већ и историјско питање. Украјински граничник је дубоко потресао руску друштвену свест, јер Украјина – крајина (граница) – за Русе има велики значај као место настанка и рођења Кијевске Русије.

Као основне постулате за развијање русофобије, Вукашиновић наводи дубоко непознавање руске културе и равнодушност према другим културама и цивилизацијама. Он указује на податак о постојању популарне протестантске Библије која је у Америци била веома популарна, а у којој су Руси приказани као оличење зла. Касније је Реган о Совјетском Савезу говорио као о „империји зла“, а Џорџ Буш Млађи Русију називао „осовином зла“. Познати су и наводи о „православофобији“ и великој опасности православне цивилизације, коју Вукашиновић препознаје као давно осмишљену стратегију верског интервенционизма, која се ових дана отворено манифестује на простору Украјине кроз брутално отимање цркава и манастира. „Ми смо Срби пример, образац рата против православља“, наводи Вукашиновић и подсећа на став СПЦ и српског патријарха који је схватио да је сукоб у Украјини борба за људске душе и егзистенцијални сукоб.