Предавање Милована Балабана „Бизмарк – I део“ 30. марта на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара Милована Балабана на тему „Бизмарк – I део“ можете погледати 30. марта у 20.00 часова на нашем Јутјуб каналу.

На предавању ће бити речи о животу и делу „гвозденог“ пруског и немачког канцелара, ујединитељу Немаца и утемељивачу Другог Рајха. Бизмарк је свакако политичар који је обележио читав XIX век и вероватно најаутентичнија политичка фигура у немачком народу. Дело уједињења, остварено под његовом диригентском палицом било је значајно, не само за немачки народ већ и за читав свет. Међународни односи, који су произашли из новостворене Европе, временом су пореметили равнотежу снага и увели свет у светске ратове у циљу нове расподеле света.

Оно што је сигурно јесте да је Бизмарк био свестан опасности у којој се нашла јака и моћна Немачка, свестан могућности да у перспективи дође до уједињења практично читавог света против уједињене Германије. Но, његови наследници очито нису били достојни свог великог претходника, те су временом Немачку конфронтирали са другим великим силама и увели свет у ужасе два светска рата. Како би боље схватили читаву потоњу историју, како Немачке тако и читавог света, морамо се добро упознати са делом немачког славног канцелара, коме ћемо посветити два предавања.