Предавање Милована Балабана „Бизмарк – легенда и заоставштина” 13. априла на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара Милована Балабана на тему „Бизмарк – легенда и заоставштина” можете погледати 13. априла у 22.00 часа на нашем Јутјуб каналу.

На предавању ће бити речи о легенди и слави коју је уживао „гвоздени” пруски и немачки канцелар, ујединитељ Немаца и утемељивач Другог Рајха. Бизмарк је свакако политичар који је обележио читав XIX век и вероватно најаутентичнија политичка фигура у немачком народу. Дело уједињења остварено под његовом диригентском палицом било је значајно не само за немачки народ већ и за читав свет. Међународни односи, који су произашли из новостворене Европе, с временом су пореметили равнотежу снага и увели свет у светске ратове у циљу нове расподеле света.

Одлазак са власти и живот Бизмарка на његовом имању последњих година живота, као и његова репутација која је прешла у легенду већ за његовог живота у немачком народу, биће фокус овог трећег дела предавања о пруском јункеру, слуги круне и првом немачком канцелару. Такође, биће кратко објашњено и функционисање Немачке и света после Бизмарка, те разлози преласка на светску политику његових наследника, што је умногоме узроковало Први светски рат.