Предавање Милована Балабана „Ескалација сукоба на Косову и Метохији 1998–1999. године” 28. новембра на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара Милована Балабана на тему „Ескалација сукоба на Косову и Метохији 1998–1999. године” можете погледати 28. новембра у 20.00 часова на нашем Јутјуб каналу.

На предавању ће се говорити о ескалацији сукоба на Косову и Метохији, који је кулминирао почетком 1998. године. Ко је и зашто организовао тзв. ОВК, како је ова паравојска дигла устанак против легалних институција државе Србије, и какву је логистику имала од стране НАТО-а и целокупног политичког Запада?

Такође ће бити речи о глобалној позадини сукоба. Подршка Албанцима од стране америчког естаблишмента била је очита. Синхронизација новог униполарног поретка, са једне стране, и алабанских сепаратиста с друге, довела је до рата, пропагандног искривљавања истине, замене теза где се жртва проглашава за џелата, а све у циљу да би се реализовала војна интервенција. На крају, тема предавања ће бити и шири контекст и значај интервенције за геополитичка кретања на глобалном плану, као и теоријске припреме и радње реализоване од стране америчке дубоке државе, које су свесно ишле за тим да сруше дотадашњи међународни поредак.