Предавање Милована Балабана „Извори и смисао Стаљинове диктатуре” 27. фебруара на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара Милована Балабана на тему „Извори и смисао Стаљинове диктатуре” можете погледати 27. фебруара у 21.00 час на нашем Јутјуб каналу.

На предавању ће бити речи о суштини Стаљиновог владања и Стаљиновог система у комунистичкој империји. У две трибине током прошле године обрађена је личност Стаљина, као и све историјске околности које су биле доминантне у његово време и кoје су формирале његову личност и њега као владара. На овом предавању акценат ће бити на његовом диктаторском, чак и тоталитарном облику владања. Чиме је условљен, који су му корени, зашто је у једном тренутку овакав облик владавине могао да преовлада у руском народу?

Како бисмо то објаснили, говорићемо о стварању репресивног апарата у СССР, формираном током сељачких устанака тридесетих година XX века. Највише ћемо се задржати на великим чисткама крајем тридесетих година, јер тада се систем потпуно уобличио, добивши свој тоталитарни, монструозни облик. На крају, биће речи о последицама стварања и егзистирања Стаљиновог система, односно о томе колико је владавина совјетског диктатора разорила институције али и душу народа, те колико је, поред тренутних повољних ствари, имала негативно дејство на будућност државе и руског народа.