Предавање Милована Балабана „Извори и смисао Стаљинове диктатуре” на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара Милована Балабана на тему „Извори и смисао Стаљинове диктатуре” (27. 2. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Фебруарско предавање историчара Милована Балабана остаје на терену „руских тема”, па тако у овој прилици подразумева осврт на питање Стаљинове диктатуре. Оквир предавања тиче се представљања основних одлика комунистичког доба империје, као и оних потеза и догађаја који су маркирали стаљинистички режим и начин владања. Балабан је раније говорио о Стаљиновој личности, тако да ће, уз кратко подсећање на неке кључне карактеристике његовог времена, прећи на анализу оног облика владавине који је с њим наступио у руском народу.

Балабан Стаљинов режим оцењује као диктаторски, а у својим крајњим границама и као тоталитарни. Стога предавача посебно занима „стварање репресивног апарата” у тадашњој руској држави, као и сељачки устанци и велике „чистке” тридесетих година XX века. Такође, трибина се превасходно бави последицама Стаљиновог система огледаних кроз скоро читав прошли век у Русији, видевши га у појединим етапама и крајње „монструозним”. Како је и иначе обичај, Балабан ће у завршници предавања констатовати какве је разорне консеквенце Стаљин оставио „по руску душу”, односно по сам народ који се до данашњих дана није ослободио свих рецидива тоталитарне прошлости.