Предавање Милована Балабана „Јаков Арсовић (Тумански) – једна судбина?“ 23. августа на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара Милована Балабана на тему „Јаков Арсовић (Тумански) – једна судбина?“ можете погледати 23. августа у 22.00 часова на нашем Јутјуб каналу.

Чудни су путеви Господњи, чудне су судбине људи позваних и призваних да служе Богу и ближњима. Оваквих судбина је много у српском роду, још од Светог Саве који је напустио родитељски дом и све угодности живота да би се предао вишем начину бивствовања и постојања. До данашњег дана постоје такви људи у Србији, а један од њих, судбински сличан првом српском архиепископу, јесте и Јаков Арсовић – Свети Преподобни Јаков Нови Тумански.

Световно име му је Радоје Арсовић, а рођен је 1894. године у селу Кушићи надомак Ивањице. После основног образовања отишао је у Француску, где је завршио студије и стекао два доктората – први из области философије на Сорбони у Паризу, а други из области права у Монпељеу. Радио је као службеник у дипломатији и као амбасадор Краљевине Југославије у Француској. Но призив га је упутио ка цркви Божјој, ка Богомољачком покрету. Његов даљи живот као монаха, његова одрицања, проповеди и страдалничка смрт дело су провиђења, судбина карактеристична за све Христоносце од Светог Саве до данас. О свему овоме биће речи на предавању у којем ћемо покушати да схватимо живот овог изузетног човека.