Предавање Милована Балабана „Карађорђево православље“ на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара Милована Балабана на тему „Карађорђево православље“ (25. 9. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Овомесечна трибина историчара Милована Балабана представља покушај да се прикаже дух из којег је изронио Карађорђе а то је заветни дух српског народа који је сачуван током турског ропства и који је, захваљујући деловању Пећке патријаршије био један мотивациони и живототворни дух који је дао српском народу наду и снагу за трпљење.

Када је мера трпљења пређена, дошло је до дизања устанка а на челу тог устанка био је Карађорђе. Његош га описује као хероја и заветног јунака који је успео да на таласу тог духа поведе народ који је без све логистике која је потребна за рат и борбу, успео да поведе народ у бој и да удари темеље за коначно ослобођење од вековног непријатеља. Карађорђе је изронио из православног духа, он је практиковао православље и обнављао храмове угледавши се на немањићку традицију. Он је својом жртвом утрасирао пут, како истиче Балабан, који ће српски народ у будућности следити до коначног ослобађања од вековног непријатеља са Босфора.