Предавање Милована Балабана на тему „Патријарх Варнава – живот и мучеништво” 25. фебруара на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара Милована Балабана на тему „Патријарх Варнава – живот и мучеништво” можете погледати 25. фебруара у 20 часова на званичном Јутјуб каналу КЦНС.

На предавању ће бити речи о животу патријарха Варнаве (1880–1937) почевши од његовог детињства, преко боравка у Русији на духовној академији, па до рада током Првог светског рата за ствар Србије у великој словенској царевини. Исто тако, биће обрађен његов пастирски рад у Мекедонији и оно што је можда најзначајније – његова делатност и супротстављање пројекту конкордата током које га је и задесила прерана смрт.

Патријарх Варнава је био други првосвештеник обновљене Српске православне цркве. Као патријарх радио је у околностима када је црква имала поверења у круну, али и када су новонастале околности у југословенској држави потиснуле СПЦ, урушавјући њен значај који је вековима имала у српској држави. Отуда се патријарх морао ухватити у коштац са тим оклностима, као и радити у амбијенту нарастајуће комунистичке опасности, коју је он неретко наглашавао и објашњавао.

Прихватајући изазов времена, као и новонастали амбијент губљења националног и верског идентитета народа ком је припадао и нарастајуће партократије, патријарх је делујући непоколебљиво и хришћански сведочио Христа, полажући и свој живот за веру и свој српски народ.