Предавање Милована Балабана на тему „Патријарх Варнава – живот и мучеништво” на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара Милована Балабана на тему „Патријарх Варнава – живот и мучеништво” (25. 2. 2022) можете погледати на званичном Јутјуб каналу КЦНС.

Патријарх Варнава наследник је на престолу српских патријарха који су водили српски препород, први после обнављања Пећке патријаршије. Ударио је темеље Српској православној цркви као светосавској цркви која је изградила аутентичност. Када је 1930. године донесен Закон о именовању патријарха, Варнава је на трону наследио свог претходника, покојног патријарха Димитрија. Хиротонисан је у београдској Саборној цркви, а након тога и у Пећкој патријаршији. 1937. године преминуо је у јеку пројекта Конкордата, под сумњивим и до данас неразјашњеним околностима. Испратило га је више десетина хиљада људи из народа, док се од представника власти само накратко појавио кнез Павле.

Патријарх Варнава је 1916. године боравио у Русији. Том приликом издејствовао је помоћ за Србију, након што је српска војска искрцана на Крф после преживљене албанске голготе. Присуствовао је Фебруарској и почетку Октобарске револуције, сведочећи стравичним разарањима. Од тада је код њега био присутан изразит антикомунистички став, због чега је годинама потом био на мети власти и комунистичког режима.