Предавање Милована Балабана „Совјетски Савез – Русија од Лењина до Јељцина“ 29. августа на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара Милована Балабана на тему „Совјетски Савез – Русија од Лењина до Јељцина“ можете погледати 29. августа у 20.00 часова на нашем Јутјуб каналу.

Предавање ће бити посвећено историји Совјетског Савеза и Русије током практично читавог двадесетог века који је кључна тачка у животу совјтеске империје од комунистичке револуције и национализације читаве државе до демократизације и ваучерске приватизације Бориса Јељцина, чиме је круг једне идеологије и једне епохе завршен. Феномен ломљења преко колена, потпуног рушења старог и покушај изградње новог, карактеристичног за руски народ, са свим последицама таквог приступа животу, пре свега руског човека, биће обрађен на предавању.

Такође, аутор ће покушати да објасни смисао Совјетске империје, њен евентуални континуитет и дисконтинуитет са царском Русијом, с идејом православне Русије, као и парадоксе који произилазе из таквог поимања улоге бољшевичке државе. Исто тако, биће обрађен смисао комунизма, као и узрок његовог урушавања, с акцентом на последице манифестоване у време владавине Бориса Јељцина, када је велика држава и велика империја била пред провалијом, када је банкротирала, али и створила услове за постепени опоравак.