Предавање Милована Балабана „Србија у Првом светском рату“ на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара Милована Балабана на тему „Србија у Првом светском рату“ (11. 5. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

На почетку овомесечне трибине Балабан указује на ширину теме којом је насловљено предавање и оно није случајно. Идеја је да се говори о појединим мотивима и духовним покретачима једног народа који је учествовао у рату, у борби за слободу и поднео невиђене жртве готово у читавој светској историји. Ово је страдање са свешћу, са јасним циљем борбе за слободу српске државе али и борбе за српске вредности и све оно што је красило српски народ претходних векова и читавог тока постојања од Светог Саве па на даље. Реч је рату који у појединим моментима излази из историјске реалности и немогуће га је рационализовати као и све жртве које је поднео тај народ.

У наставку трибине, аутор говори о сусрету Арчибалда Рајса са Србима који га освајају својом жељом за слободом, тим игнорисањем свега онога шта им се може догодити и шта им се догађа. Он у овом малом балканском народу види човечност коју одавно не види у Западној Европи, поготово код Аустријанаца који на Србе гледају као на нижи род. Рајс се пита откуда та зверства у бечкој господи која представљају оличење културе, господства и еманципације?

Напослетку, Балабан истиче да је Србија у I светском рату завршила један процес свог херојског стогодишњег постојања борбе за опстанак која је обележена надрационалном жртвом а која је у духу борбе за крст часни. После великог страдања, долази велика победа и то, истиче Балабан, треба да нам буде инспирација ако хоћемо да се вратимо једном аутентичном духу.