Предавање мср Огњена Карановића „АВНОЈЕВСКЕ ГРАНИЦЕ У ЈУГОСЛАВИЈИ – КОМУНИСТИЧКИ ПРЕДЛОЖАК ЗА ГАШЕЊЕ СРПСКОГ ИДЕНТИТЕТА“ на Jутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара мср Огњена Карановића „АВНОЈЕВСКЕ ГРАНИЦЕ У ЈУГОСЛАВИЈИ – КОМУНИСТИЧКИ ПРЕДЛОЖАК ЗА ГАШЕЊЕ СРПСКОГ ИДЕНТИТЕТА“ (25. 01. 2024) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

На почетку предавања, Огњен Карановић истакао је да је детерминисање појма „авнојевских граница“ веома сложен подухват у покушајима разумевања историјских догађаја, процеса и стања, који су пратили настанак и повесни развитак друге, Титове Југославије и диктаторског, комунистичког поретка у њој. Несумњиво, наведени термин и појам постали су „легитимно обележје“ карактера југословенске социјалистичке федерације након 1945. године, из разлога што велики део јавности на постјугословенском простору генезу „авнојевских граница“, условно речено, поставља у контекст настанка и историјата рада Антифашистичког већа народног ослобођења Југославије (АВНОЈ), посебно његовог Другог заседања у Јајцу крајем новембра 1943. године. Као што је познато, на Другом заседању АВНОЈ усвојене су далекосежне и у односу на историју свих југословенских, али и несловенских народа у Југославији, уистину судбоносне одлуке. Међутим, на том скупу није расправљано о границама или административним линијама између будућих шест конститутивних елемената, односно федералних јединица социјалистичке Југославије. Без обзира на поменуту чињеницу, околност да су фундаменти нове Југославије постављени управо на заседању АВНОЈ у Јајцу 1943. године условила је и перцепцију јавности да су потоње границе између њених федералних јединица, уствари продукт „авнојевског процеса“. Осим у погледу детерминисања граница између Федералне Државе Србије и Федералне Државе Хрватске у подунавском и посавском сливу, дакле на ширем потесу граничног појаса Аутономне Војводине према Хрватској, процеси настали у вези са мапирањем граница између других конституенти Федерације није довољно познат. Карановић је представио узроке настанка отворених питања у вези са граничним појасом између Србије и Хрватске на подручју северне српске покрајине, као и улогу српских комуниста у историјату настанка авнојевских граница. Предавач је закључио предавање уз речи: „…да песма музичке групе ‘Забрањено пушење’ из 1997. године, објављена под називом ‘Од историјског АВНОЈ-а’ представља суштину повесне улоге ‘авнојевских граница’…“. Карановић је завршио предавање уз констатацију да су: „…авнојевске границе биле, не поновиле се и исправиле се“.